Recension
Viveka Adelswärd: Husens röster

Carlssons förlag

När Correns bostadsbilaga följer med tidningen blir det alltid lite extra läsning. I artiklarna som blandas med mäklarnas många annonser träder det fram människor med en speciell relation till sitt eget boende. Något av dem själva finns i huset de bor i och det är som om de själva också återspeglar sina hus.

Viveka Adelswärd är professor emerita i kommunikation vid Linköpings universitet. Hon har tidigare skrivit både vetenskapligt och underfundigt om människors samtal med varandra. I boken ”Husens röster” presenterar hon ett nytt perspektiv. Människans dialog med sitt eget boende. Ett hus är inte bara väggar, tak och golv. Det är en egen aktör, ett levande väsen i samklang eller disharmoni med dess inneboende.

Materialet för detta undersökande finner hon såväl i de hus som varit hennes egna som i barnböcker, Karl-Oskar och Kristinas hus vid Ki-shi-saga i Vilhelm Mobergs Nybyggarna, tre hus på Capri med anknytning till Sverige, Ellen Keys Strand, Heidenstams Övralid, prins Eugens Örgården och Selma Lagerlöfs Mårbacka. Huset står i relation till livets alla dimension; speglar det förgångna, det närvarande liksom framtiden. Huset talar till oss med alla sinnen. Har doft, ljud och yta. Det återspeglar kvinnors kamp för ett självständigt liv och desillusionerade mäns önskan att dra sig undan en omvärld som inte bekräftat dem. Hus kan vara allvarliga eller också lekfulla, som Jan Erik Anderssons lövhus i Åbo i Finland. Ett hus behöver inte nödvändigtvis se ut som ett hus för att vara ett hus.

Boken ”Husens röster” är ett antal lärda och underhållande essäer där Viveka Adelswärd vrider och vänder på begreppen av hus. Låter huset utmana oss själva, antingen det handlar om slott eller koja. Det självklara upphör och vårt boende får istället en existentiell tyngd och sinnlig lätthet. En bok för eftertanke och klokhet. Du som är på jakt efter nytt boende och som bläddrar bland annonser och prospekt. Stanna upp en stund. Läs ”Husens röster” så kommer du bättre att förstå vad det är du letar efter. Och vilket hus som väntar på dig.

Jakob Carlander

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.