Recension
Marie Bengts: En sax i hjärtat

Albert Bonniers förlag

Sommaren 1957 föddes jag på Centrallasarettet i Jönköping.  Samma sommar lite längre ner i Kronoberg dödas den nyss pensionerade hospitalsköterskan Asta Grankvist i sitt hem med en sax instucken i hjärtat. Ja, alltså inte på riktigt, men i Marie Bengts debutroman ”En sax i hjärtat”. Det var alltså med stark samhörighet och nostalgi jag tog mig an att läsa denna pusseldeckare som också gick mig rakt i hjärtat, så att säga.

Hjältinnan i detta småländska cluedodrama är Hannah Lönn, modist från Stockholm på besök hos sin faster i en socken utanför Växjö. Högst motvilligt går Hannah med på att sy upp klänningar åt bygdens kvinnor. Men då Asta Grankvist bragts om livet av en okänd gärningsman visar det sig vara ett bra alibi för att komma ortens människor in på livet. För här finns det gott om hemligheter och skvaller och snart står det klart att mördaren måste vara en av dess innevånare. Alla tycks de haft skäl att göra sig kvitt kvinnan vars starka anspråk på moral underkänt dem alla. Förste kriminalassistent Holm lär sig att respektera den ivriga stockholmskan och hennes förmåga att se människor under ytan.

Marie Bengts har skrivit en lustfylld och underhållande deckare med en stark tidstypisk atmosfär som sjuder av 50-tal. Hon har förmågan att träffsäkert fånga människorna i landsbygden med deras präktighet, avund och undanhållna skavanker. Här finns lika många livsöden som i en vimlande storstad, men gömda bakom bullbak, höskrindor, tårtor och hembränt. En undanträngd sexualitet oroar ständigt den finputsade exteriören.

Marie Bengts blandar humor med tragiska berättelser och komplicerade relationer. Enda invändningen jag har till den historiska beskrivningen är att 50-talets kronobergare inte var högkyrkliga utan gammalkyrkliga. Men det är en petitess. Här finns ett starkt släktskap med Stieg Trenters deckare. Förlaget har ansträngt sig att ge omslaget och format till boken samma tidstypiska känsla.

”En sax i hjärtat” rekommenderas å det varmaste till alla oss som njutit av den svenska deckarens guldålder med Maria Lang, Stieg Trenter och H-K Rönblom. Än lever pusseldeckaren.

Jakob Carlander

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.