Recension
Melissa Broder: So sad today – personliga essäer

Bokförlaget Daidalos

Även om ångest är ett grundtillstånd som vidrör varje människa, är det svårt för någon annan att sätta sig in i vad det är att leva med stark ångest och panikångest. Med diagnosen GAD, generaliserat ångestsyndrom, har man sökt fånga ett plågsamt liv där ångesten rastlöst ger sig till känna med katastroftankar och ständigt negativa förväntningar. Med ångesten följer en självupptagenhet som inte är narcissistiskt färgad. Snarare är det omöjligt att sätta något annat före den ångest man ständigt vill bli kvitt. Däremot brukar jag som psykoterapeut alltid framhålla att människor med ångestsyndrom ofta är mer kompetenta än andra då en verklig fara infinner sig. Man lever ju ständigt med högsta beredskap. Eller som Melissa Broder skriver i sin essäsamling: ”För någon med ångest är dramatiska situationer på ett sätt lättare än de triviala. I dramatiska situationer går världen din ångest till mötes”.

Melissa Broder är poet, twittrare och författare bosatt i Kalifornien. I boken ”So sad today” har hon jobbat vidare med det twitterkonto hon startade för att skriva om sin ångest. Självutlämnande och brutalt uppriktigt skildrar hon hur ångesten driver fram ett spektrum av självmedicinerande: twittrandet, sex, mat, alkohol, droger, mer sex, botox, new age-terapier, internet, nikotintuggummi, SSRI, förälskelser och ännu mera sex. Melissa Broder gör exkurser i alla dessa ämnen och områden men återvänder alltid till den ensamhet och övergivenhet som finns i ångesten. Med ångesten kommer ofta depression och ibland anorexi. Samtidigt är dessa essäer en drift med såväl ångest som självmedicinerande. Hon skriver med en judisk berättartradition och humor som tar udden av det som samtidigt är djupt plågsamt.

Boken är också en slags samtidsstudie av ett neurotiskt samhälle där vi har uppenbara problem med att hantera vårt eget lidande och där konsumtion tycks vara enda redskapet att stå ut.

”So sad today” är värd att läsas med all sin brutala uppriktighet och intima närgångenhet. Underhållande, skrämmande och roande stämmer den till många eftertankar, samtidigt som den förklarar ett sjukdomstillstånd som mest kan beskrivas från sin insida.

Jakob Carlander

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.