Recension
Börje Lech: Röd Amazon

Bokförlaget Mormor

När psykologen och psykoterapeuten Börje Lech, bosatt i Linköping, nu debuterar som skönlitterär författare med boken ”Röd Amazon” får han oväntad draghjälp av dagsaktuella världspolitiska händelser. Åter sviks kurderna tragiskt av stormakterna och tvingas till reträtt från drömmen om ett eget land.

Beyan är en kurdisk ung kvinna som jobbar i äldreomsorgen, hennes sambo är otrogen. Där praktiserar också Elna som aldrig lyckats ta sig in i arbetslivet och som lever i en än mer destruktiv relation. Bland andra omsorgstagare vårdare de en döende kvinna vars son heter Ejnar och som helst håller sig undan. Ejnar, som lever med stränga rutiner, har nyss fått besked att han omplacerats i sitt arbete på Försäkringskassan och måste flytta till Stockholm. Det är kring dessa tre lite vingklippta personer romanen ”Röd Amazon” utspelar sig. Beyan drivs av längtan att bege sig till Syrien för att delta i kurdernas frihetskamp och kriget mot IS.

Det är här berättelsen börjar röra på sig som en roadmovie mot Turkiet och vidare till Syrien. På häpnadsväckande sätt, som blir något mer än en vanlig slump, dras också Elna och Ejnar med i samma spår. ”Röd Amazon” har påtagliga drag av den finske författaren Arto Paasilinna berättarkonst och även Jonas Jonassons ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”. Här finns rörelsen och ett underdogperspektiv där personer i marginalen skapar händelser och stormar av oväntat slag omkring sig. Ändå skiljer sig Börje Lechs berättarton från både Paasilinna och Jonasson. Tonen är mer mörk och krigets och kriminalitetens verklighet plågsamt närvarande. Det hindrar inte att berättelsens gestalter kan ta sig ur sina påtvingade och begränsade roller och på olika sätt göra uppror mot samhälle, sin egen sårbarhet och förtryckande relationer. Det finns en längtan till frihet och gränsöverskridande hos dem alla tre som rycker med läsaren in i ett hisnande äventyr. Det är som om de omedvetet drivs mot ett sammanhang som också anar deras ursprung och innersta identitet. Men så är också författaren psykolog med psykoanalysens kunskap. Det okända och omedvetna gäckar ständigt ytans verklighet.

”Röd Amazon” är en magnifik debut med en egen berättarton där lek och allvar vävs samman till en stark läsupplevelse.

Jakob Carlander

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.